Your address will show here +12 34 56 78
  • Text Hover

FRONTAAL

Literatuur stoffig? Niet bij Frontaal! Frontaal is hét maandelijkse literaire podium van Rotterdam. Met iedere maand Grote Gasten (gevestigde auteurs) en Literaire Superhelden (aanstormende schrijvers met publicaties/podiumervaring/prijswinnaars). Frontaal brengt literatuur op een frisse manier aan de man: gezellig en ongedwongen, zittend in een bioscoopstoel met een biertje in de hand. Iedere derde donderdagavond van de maand in WORM.

 

Met literatuurpodium Frontaal organiseren we iedere maand een nieuw evenement in Rotterdam. Frontaal programmeert maandelijks aanstormende schrijvers (publicaties, prijswinnaars), vers gedebuteerde auteurs en Grote Gasten (gevestigde auteurs) samen in één programma. Op deze manier verenigen we de literaire werelden van Rotterdam, Nederland en België en bieden we vooral de aanstormende schrijftalenten een podium/opstapje naar de volgende stap in hun schrijverscarrière. We brengen mensen met elkaar in contact.

 

We bouwen bruggen tussen de bestaande en de nieuwe literatuur en gaan graag samenwerkingen aan. Inmiddels hebben we actief samengewerkt met o.a. Literair Productiehuis Wintertuin, Das Mag Uitgevers, De Optimist, Woorden Worden Zinnen, Paginagroots, Woordnacht en Festival aan de Maas. Met onze aanpak maken we literatuur aantrekkelijk voor een breed publiek (lees meer over onze Visie). Iedere bezoeker ontvangt maandelijks als verrassing een gratis tweedehands boek onder zijn/haar stoel, om lezen in Rotterdam te bevorderen. Per kalenderjaar organiseert Frontaal negen maandelijkse evenementen waarbij we hulp ontvangen van een vaste pool gemotiveerde vrijwilligers.

Wat maakt Frontaal anders dan andere literaire podia?

Wat Frontaal anders maakt dan veel collega-podia is onze maandelijkse programmasamenstelling en ons (inter)nationale bereik. Onze programmasamenstelling bestaat uit de toplaag van aanstormende schrijvers, welke de toekomst van de Nederlandstalige Letteren kunnen worden, gecombineerd met reeds gevestigde auteurs. Deze aanstormende schrijvers zijn winnaars of genomineerden van literaire wedstrijden, publiceren hun werk in/op literaire magazines of platformen, of zijn gewoon zo goed bezig dat wij ze gewoon dolgraag tijdens Frontaal willen programmeren!* Dat Frontaal selectief is in het programmeren van deze schrijvers, en deze verbindend programmeert met een gevestigd auteur, maakt een verschil wanneer vergeleken met veel collega-podia.

 

Frontaal heeft een naam opgebouwd en bezit de tools en motivatie om verder te groeien. Zo ver als in zuid België wordt Frontaal een podium genoemd waar je als schrijver ‘gestaan moet hebben’. Frontaal onderhoudt goede contacten met o.a. uitgeverijen, auteurs en collega literaire organisaties en werkt graag samen aan nieuwe ideeën.

*Hebben wij jou niet gescout, ben je wel een fantastische artiest en wil je graag optreden op Frontaal?  Mail dan naar info@frontaalpodium.com en doe er een filmpje bij waarin we je zien performen of stuur ons een van je recente stukken toe.

Tijden, data en tickets

Elke derde zondag van de maand in WORM van 14:30 tot 16:30 uur. Inloop vanaf 14:00 uur. Tussendoor is er een pauze. Tickets in de v.v.k.: € 6,-// € 7,- aan de deur. Voor CJP-kaarthouders (aan de deur): € 5,-.

Frontaal Extra

Wil je Frontaal als programmaonderdeel plaatsen op jouw evenement of festival? Dat kan! Onder de noemer ‘Frontaal Extra’ is Frontaal in te huren voor externe partijen. Frontaal Extra kan neergezet worden als een volledig programmeringspakket (Grote Gast, debutant, aanstormende schrijvers, presentatie en interview) of voor individuele onderdelen. Bijvoorbeeld alleen aanstormende schrijvers of een interview met een Grote Gast naar keuze. Neemt contact met ons op voor meer informatie.

Korte geschiedenis Frontaal

Frontaal is in 2012 ontstaan als open podium in literair café Tsjechov & Co te Katendrecht (Rotterdam). Frontaal organisator Robbert Meijntjes heeft met dit open podium zelfstandig 35 edities georganiseerd, voordat Frontaal in 2014 werd opgepikt door het Woordnacht-festival tijdens dit festival een zelfstandig programma neer te zetten. Hierna besloot Robbert om Frontaal professioneel aan te pakken. Om de toplaag van aanstormend talent, de toekomst van de moderne literatuur, te combineren met de gevestigde literatuur. De locatie werd avant-gardisch centrum WORM (gelegen aan de Witte de Withstraat) in het centrum van de stad. De eerste evenementen werden financieel mogelijk gemaakt door de Gemeente Rotterdam. Ronald Giphart was welwillend om onze allereerste editie te steunen met zijn komst. Met mede-organisatoren Sacha Boom en Elske Jacobs groeide Frontaal snel uit naar een succesvol maandelijks literair podium.

 

De formule van aanstormend talent, fris gedebuteerde auteurs en Grote Gasten, wordt door literaire collega-organisaties een unieke programmering binnen het literaire veld genoemd. Zo ver als in het zuiden van België wordt er over Frontaal gesproken als ‘een van de podia waar je gestaan moet hebben’. We zijn apetrots op ons podium en zijn zeer gemotiveerd om tijdens dit derde seizoen nog verder te groeien.

De organisatie:

Robbert Meijntjes, Elske Jacobs, Maxz van der Hucht en Lenya Slierendrecht

 

Het bestuur: Theo Coskun, Hilde Westerink en Silvana Sodde

Contactgegevens:

info@frontaalpodium.com

 

Contact locatie (WORM) 010-4767832 jan@worm.org, gari@worm.org

Vind ons op: